Konståkningsgruppen - Diamonds
Duktiga och uppskattade tränare på isen
Alla våra tränare är utbildade och duktiga på att se till att barnen utvecklas i sin egen takt på ett lekfullt sätt. Prata gärna med våra tränare efter träning och lär känna de som gör det stora jobbet med våra åkare.
Träning på is och mark
När man gått vidare från skridskoskolan till konståkning tränar man från 3 - 4 dagar i veckan beroende på nivå. Träningen består av dels isträning men också av off-ice med styrka, kondition och hoppträning på mark.
Skridskor och träningskläder
När man tränar konståkning behöver man riktiga konståkningsskridskor med taggar fram. Detta för att kunna utföra momenten på träningen på ett säkert och korrekt sätt. Vilka skridskor man behöver beror på olika faktorer som nivå, längd och vikt.
Samling inför uppvärmning
I de flesta fall börjar uppvärmningen 20 minuter innan åkaren ska vara på isen. Inför uppvärmningen samlas gruppen i omklädningsrummet. Tränarna har gjort schema för uppvärmning som åkarna behöver följa.
Träning på loven och efter säsongen
Klubben anordnar vanligtvis träning när skolorna har börjat, under alla skollov och eftersäsongen som är under april månad.
Detta är riktigt bra tillfällen att komma vidare i utvecklingen samt att barnen har väldigt roligt med sina kompisar.
Säsongsanmälan
Inför varje säsong ska varje åkare anmäla sig. Dels behöver vi veta hur många som fortsätter, men klubben behöver också nya godkännanden på grund av försäkringar.
Omklädningsrum
Ombyte sker i omklädningsrum 8 för flickor och rum 9 för pojkar.
För tillgång till omklädningsrummet, krävs tagg.
Taggarna rekvireras av klubben för en depositionskostnad på 50 kr.
Skicka en intresseanmälan om du redan är konståkare
Vill du veta mer om oss?
Du hittar allt du behöver veta om våra värdegrunder, policys och information om verksamheten här.
Träffa tränarna
Vi har listat våra tränare här på hemsidan så att du kan läsa om oss som kommer att träna och vara ansvariga över era barn. Vi ser fram emot att få träffa er personligen också.
Avgifter och betalning
Hur betalar jag in träningsavgiften ?
Du betalar in den på BG: 172-0820 eller Swishar till 123 050 6964. Ange barnets namn.
Vad kostar det att träna konståkning ?
Träningsavgiften beror på antalet träningstillfällen per vecka och det styrs av den nivå man befinner sig på.
När man tränar konståkning är det mellan 2-5 träningstillfällen per vecka och träningsavgiften beräknas på antalet träningstillfällen per termin. Så avgiften kan variera beroende på hur länge vi har tillgång till is.
Hur betalar jag tävlingsavgiften ?
Tävlingsavgiften för 2023-2024 är 365 kr.
Du kan betala den på två sätt:
Märk betalningen med åkarens namn och tävlingen.
Behöver man tävlingslicens och vad är avgiften ?
Ja för att få tävla behöver man en tävlingslicens. Kostnaden för licensen är 350 kr/år och den faktureras på hösten i samband med att träningsavgiften faktureras.
Extra träning
Anordnar klubben extra träning ?
Landskrona Konståkning anordnar extra träning fyra gånger per säsong och även eftersäsongsträning.
Under höstlov v. 44, jullov som följer skollovet, sportlov v. 8 samt påsklov som varierar.
Eftersäsongsträning under april månad ger möjlighet till att träna intensivt under en månad och snabbt komma igång med sin åkning. Det är ett bra tillfälle att både träna och umgås med sina kompisar. Ett mycket uppskattat tillfälle.
Kan man åka på läger utanför Landskrona ?
Ja det finns flera klubbar men även privata initiativ som anordnar framför allt sommarläger. Du ansvarar själv för att anmäla dig till respektive läger samt att hålla koll på den information som rör lägret.
Klicka dig fram till anmälan hos klubbarna:
Hopp och piruetter
Vilka hopp finns det inom konståkning ?
Det finns följande hopp inom konståkning som kan utföras som enkel, dubbel, trippel eller kvadrupel.
Vilka piruetter finns det inom konståkning ?
Följande piruetter finns det inom konståkning:
Konståkningsförälder
Hur kan jag som förälder stötta föreningen ?
Som förälder kan man i huvudsak stötta på ett eller flera av följande sätt:
Vad innebär det att tillhöra en arbetsgrupp ?
För att kunna driva föreningen är vi beroende av att föräldrar ställer upp och engagerar sig i någon av våra arbetsgrupper. Minst en förälder till varje tävlingsåkare ska tillhöra en arbetsgrupp vid säsongens start.
Det innebär att man utför i alla fall en insats per termin i den arbetsgrupp man är i. Här är våra olika arbetsgrupper:
TÄVLING
Vid tävlingar behöver vi volontärer som jobbar nära isen och åkarna. I arbetsuppgifterna ingår tävlingsledning, speaker, musikansvarig, grindvakt(släpper i/ut åkare från isen), sjukvårdare, filmare (filmar åkarna), tidtagare, byggare (bygger upp domarpodiet, kiss and cry område, datorutrustning), domarvärdinna (mat och fika till domarna), transporter. I gruppen kan man med fördel arbeta med olika uppdrag under en och samma tävling.
SHOW
Vid isshowen som anordnas årligen på våren, behövs föräldrar som hjälper åkarna bakom ridån, sykunniga, måla/bygga/skapa rekvisita, föräldrar i omklädningsrummen när åkare vilar. Här hjälps vi åt, så att föräldrar kan se en av showerna från läktaren, förutom att arbeta bakom kulisserna.
FÖRSÄLJNING i KIOSK
Vid tävlingar och vid andra arrangemang som klubben anordnar vill vi gärna kunna erbjuda fika och ibland även lättare måltider till försäljning.
Medlemsskap
Måste man vara medlem ?
Ja varje åkare måste betala medlemskap, 100 kr och vara medlem i klubben för att få träna och tävla. Avgiften betalas årsvis och kommer med på fakturan för vårterminens träningsavgift. Börjar du i klubben på hösten, betalas medlemskapet under hösten och sedan 1 januari för kommande år.
Stödmedlem
Alla får mer än gärna vara stödmedlemmar i klubben. Detta gör också att man får rösta på årsmötet som hålls på våren.
Du blir enklast stödmedlem genom att swisha 100 kr tilll nummer:
123 050 6964.
Märk din betalning med:
Stödmedlem + Förnamn och Efternamn.
Tävling
Är åkarna försäkrade ?
Ja alla som tränar och tävlar i Landskrona Konståknin är försäkrade.
Hur anmäler man sig till en tävling ?
I god tid får du en e-post med en inbjudan och information hur du gör för att anmäla dig. Oftast räcker det med att svara med vändande e-post att åkaren ska tävla. Du får också information om när tävlingsavgiften ska vara inbetald.
Hur går en tävling till ?
I svaret på denna frågan avser det en Stjärntävling då man börjar tävla på denna nivån och inte har någon erfarenhet av tävlingar.
När får man börja tävla ?
I Landskrona Konståkning, får åkare sitt första riktiga tävlingsprogram för att delta i stjärntävlingar när hen har klarat samtliga leomärken, förbundets tävlingstest samt kommit överens med tränarna om att man är redo att börja tävla. Konståkning är en bedömningssport och åkaren själv behöver känna sig redo. De flesta längtar till att få börja tävla.
Vilka tävlingskläder behöver man ?
När man tävlar har man tävlingskläder som antingen kan vara en klänning och tights eller en ovan och nederdel. Har åkaren långt hår ska det vara uppsatt.
Det finns tävlingshandskar, skridskoöverdrag och mycket annat men det är inget krav för att få tävla.
När man tävlar representerar man Landskrona Konståkning och Sport Klubb och då ska man ha klubbjackan på under uppvärmning på isen.
Ett bra tips är att inte åka till tävlingen i tävlingskläderna då de lätt kan bli skrynkliga samt att alla åkare värmer upp ordentligt innan de ska på isen.
Vilka tävlingsnivåer och åldersindelningar finns det ?
Stjärntävlingar
När åkare har klarat klubbens krav för att få tävlingsprogram, är man redo för att tävla på stjärntävlingar. Åkare får ett enklare protokoll med 3 stjärnor.
Ingen rangordning förekommer. När åkare har klarat testnivå 1, dvs. Basic 1 och Fri 1 och är äldre än 10 år, får man ett utförligare protokoll dock fortfarande med stjärnor och deltagarna i dessa klasser får en form av rangordning.
B-åkare
När åkaren klarat testerna Basic 2 och Fri 2 får de åka på B-tävlingar, som också kallas Klubbtävlingar. På dessa tävlingar får de "riktiga" protokoll och betygsätts precis som alla andra nivåer ovanför.
A-åkare
När åkaren klarat testerna Basic 3 och Fri 3 får de tävla som A-åkare. Tillhör man åldersgrupp Ungdom 15 måste man även klara Basic 4 och Fri 4 för att få tävla som A-åkare.
A-åkare med de bästa resultat (i Sverige) kan kvalificera sig till Elitserie (för juniorer och seniorer, från 15 år) och Morgondagarna (ungdomar, mellan 10 och 14 år). Då deltar man på förbundstävlingar och kan kvalificera sig till SM, JSM resp USM.
Åldersindelning
Vid tävlingar delas åkarna in i olika åldersgrupper som är följande:
Minior
U13
U15
Junior
Senior
Tester
När får åkaren reda på om hen klarat testet ?
Åkaren får direkt veta av domarna om de klarat testet när momenten är genomförda och testet är klart.
Vad innebär Basic och Fri-tester ?
Det är ett testsystem framtaget av Svenska Konståkningsförbundet som gäller över hela Sverige. Det avgör vilken tävlingsnivå man befinner sig på. Fördelen med testerna är att alla åkare bedöms efter samma regler och testerna utförs på samma sätt.
Basictesterna består av steg och vändningar och finns i nivån 1 - 4.
Friåkningstesterna består av hopp och piruetter och finns i nivån 1 - 7.
Dessa tester bedöms alltid av kvalificerade domare och kan utföras i Landskrona eller hos en annan klubb.
Här hittar du komplett information:
Vad händer om åkaren inte klarar ett Basic-test ?
Då åkaren inte kan få rest på Basictesterna är man automatiskt underkänd om man misslyckas på ett eller flera moment och får göra om det vid nästa testtillfälle.
Vad händer om åkaren inte klarar 2 eller fler moment på ett Friåknings-test ?
Misslyckas åkaren på två eller flera moment är de underkända och får göra om testet vid nästa testtillfälle.
Vad innebär att få rest på ett test ?
Rest kan man bara få på ett (1) hopp som ingår i ett friåkningstest. Det innebär att åkare klarat alla moment utom 1 hopp på testet.
Vilka tävlingsnivåer och åldersindelningar finns det ?
Stjärntävlingar
När åkare har klarat klubbens krav för att få tävlingsprogram, är man redo för att tävla på stjärntävlingar. Åkare får ett enklare protokoll med 3 stjärnor.
Ingen rangordning förekommer. När åkare har klarat testnivå 1, dvs. Basic 1 och Fri 1 och är äldre än 10 år, får man ett utförligare protokoll dock fortfarande med stjärnor och deltagarna i dessa klasser får en form av rangordning.
B-åkare
När åkaren klarat testerna Basic 2 och Fri 2 får de åka på B-tävlingar, som också kallas Klubbtävlingar. På dessa tävlingar får de "riktiga" protokoll och betygsätts precis som alla andra nivåer ovanför.
A-åkare
När åkaren klarat testerna Basic 3 och Fri 3 får de tävla som A-åkare. Tillhör man åldersgrupp Ungdom 15 måste man även klara Basic 4 och Fri 4 för att få tävla som A-åkare.
A-åkare med de bästa resultat (i Sverige) kan kvalificera sig till Elitserie (för juniorer och seniorer, från 15 år) och Morgondagarna (ungdomar, mellan 10 och 14 år). Då deltar man på förbundstävlingar och kan kvalificera sig till SM, JSM resp USM.
Åldersindelning
Vid tävlingar delas åkarna in i olika åldersgrupper som är följande:
Minior
U13
U15
Junior
Senior
Utrustning
Hur ofta ska skridskorna slipas ?
Generellt sett brukar man slipa skridskorna efter ca 30-40 träningstimmar.
Hur ska man knyta skridskorna ?
Skridskorna ska knytas lite lösare på den nendre tredjedelen vid tårna, hårt över den mittersta tredjedelen och lösare på den översta tredjedelen.
Tänk på att alltid snöra upp skridskorna hela vägen ner efter varje träning för att spänningarna i skon ska släppa. Det går enklare med en "krok" som kan köpas i de flesta konståkningsbutiker.
Hur sköter man om skridskorna ?
Skridskor kan få ett långt liv om man sköter om dem på rätt sätt. De blir också mer attraktiva på andrahandsmarknaden.
Några saker att tänka på:
Var kan man köpa skridskor och kläder ?
Det är alltid en bra idé att köpa konståkningsskridskor i en riktig konståkningsbutik då personalen vet precis vad åkaren behöver. De erbjuder oftast ett brett sortiment av både skridskoskor, skenor och träningskläder.
Här är några av de butiker vi kan rekommendera:
Sport with Success i Göteborg
K-skate i Göteborg
Tinas konståkningsshop i Örebro
Var köper man begagnade skridskor ?
Det finns flera bra sidor där begagnade skridskor, väskor och kläder säljs till bra pris.
Viktigt att tänka på när man köper begagnade skridskor, är att prova dem först då skridskor formar sig efter åkarens fötter och kanske inte passar alla.
Bra sidor på Facebook med köp och sälj:
KÖP och SÄLJ konståkning
Konståkning köp och sälj
Konståkning byt och sälj
Vilka skridskor ska man ha ?
När man tränar konståkning behövs skridskor med tagg fram för att kunna utföra de olika momenten.
Vilken modell på sko och skena man ska ha beror på vilken nivå man befinner sig på samt längd och vikt.
Då åkarna tillbringar många timmar på isen är det viktigt att välja skridskor av hög kvalitet för att ge maximalt stöd och skydd.
Är du osäker är det alltid bäst att åka till en konståkningsbutik så hjälper de dig att välja rätt sko, skena och storlek.
Några populära skridskor från Edea:
Brio eller Motivo - Instegsmodellen för nybörjare
Overture - För fortsättningsåkare som hoppar enkelhopp
Chorus - Avancerade åkare (enkelhopp och dubbelhopp)
Ice Fly - Mer avancerade åkare (dubbelhopp och trippelhopp)
Tänk på att inte köpa skridskor i vanliga sportbutiker då de håller en för låg kvalitet och lädret knäcks lätt. Då försvinner stödet för vristen och skaderisken ökar.
Vilken utrustning behöver man i konståkning ?
Förutom skridskor och träningskläder såklart, finns det lite olika saker som är bra att ha i sin träningsväska.
Tänk på att ha åtsittande kläder. Det finns ett brett utbud av träningskläder för tjejer och killar i konståkningsbutiker.
Här följer några tips på saker som är bra att ha i träningsväskan:
Gymnastikskor - till uppvärmning och markträning
Hopprep - till uppvärmning
Snurrplatta - öva piruetter på mark
Vattenflaska
Extra fingervantar och sockar
Extra hårband - de med långt hår MÅSTE ha det uppsatt under träning för åkarens egen säkerhet.
Krok - att snöra upp skridskorna med
Handduk - att torka skridskorna med
Mjuka skenskydd - som suger upp fukten efter ispasset